Szervezeti kommunikáció, kooperáció és reputáció (ERC/648693)

Szervezeti kommunikáció, kooperáció és reputáció (ERC/648693)

A kutatás témája:

A szervezeti működést jelentős mértékben befolyásolja a munkavállalók elégedettsége. A munkahelyi elégedettséget több módon is fel lehet térképezni. A Magyar Tudományos Akadémián működő RECENS Kutatócsoport kutatásának különlegessége, hogy a szervezeti kapcsolatok oldaláról vizsgálja ezt a témát. Ez a megközelítés azért tekinthető innovatívnak a „hagyományos” munkahelyi elégedettség vizsgálatokkal szemben, mert nemcsak arról számol be, hogy az alkalmazottak mely területen elégedettek/elégedetlenek és mivel, hanem a szervezeten belüli kooperációs lehetőségeket és az informális kommunikációs csatornákat is feltárja. A kooperáció és reputáció olyan tényezők a szervezeten belül, amelyek figyelembevételével a szervezeti hatékonyságot is növelni lehet.

Az Európai Bizottság támogatásával működő „Szervezeti kommunikáció, kooperáció és reputáció” (ERC/648693) kutatási program arra kíván választ találni, hogy a munkahelyi kooperáció és reputáció hogyan befolyásolja a szervezeti működést és/vagy annak hatékonyságát. Kiindulópontunk, hogy a személyes kapcsolatok és kommunikációs utak jelentősen befolyásolják a munkahelyi elégedettséget, a munka minőségét, a kooperációra való hajlandóságot és közvetetten a teljesítményt is.

A kutatásban résztvevők köre:

Bármely magyarországi cég részt vehet a kutatásban, aki nyitott az innovációra és a szervezetében zajló folyamatok mélyebb megértésére.

Milyen előnye származik a résztvevő szervezeteknek?

A részvételért cserébe egy ingyenes jelentést is összeállítunk a cégnek, amiben részletesen kielemezzük a szervezeti kapcsolatokat és ezek hatásait a kooperációra, reputációra. (A piacon elérhető szervezeti kapcsolatokat feltáró kutatások rendkívül költségesek, szervezetenként több mint 1 millió forintba is kerülhetnek).

Ebben a jelentésben a résztvevő szervezeteket a következő tényezők alapján vizsgáljuk:

  1. Feltérképezzük és részletesen kielemezzük a szervezet kapcsolathálóját különböző dimenziók alapján. Különös figyelmet fordítva a barátság és kooperációs hálókra. A személyes kapcsolatok jelentősen befolyásolják a közérzetet (pl.: felmondási hajlandóságot), ezért különösen is fontos ezek tükrében a munkahelyi elégedettség vizsgálata.
  2. Megvizsgáljuk, hogy a kooperációs hajlandóság hogyan működik az Önök szervezetében, mely optimális szintje növeli a szervezeti teljesítményt.
  3. Külön vizsgáljuk a reputáció témakörét, mely a munkavállalók egymásról kialakított képét méri. Megvizsgáljuk, mennyire befolyásolja a szervezeti kooperációs hálót az alkalmazottak egymásról kialakított képe? Hogyan értékelik egymást a munkavállalók a társuk bérezésének függvényében?
  4. Továbbá részletesen kielemezzük a szervezet informális kommunikációs csatornáit is, aminek segítségével megvizsgálható az információk valós áramlása. Vajon az informális kommunikációs csatornák mennyiben fedik le a szervezeti ábrákat, a formális kommunikációs csatornákat?

Mivel jár a részvétel? 

A résztvevő céggel folytatott rövid konzultáció során kiválasztunk csoportokat a résztvevő cégnél. A kérdőív kitöltése tableteken vagy saját számítógépen fog történni, ennek részleteiről a rövid konzultáción fogunk beszámolni. A kérdőívet tavasszal lehet majd kitölteni. A kérdőív kitöltése hozzávetőleg 45 percet vesz igénybe.

A résztvevő szervezeteket és a válaszadók személyét semmilyen módon nem lehet majd beazonosítani, minden a céggel és a munkavállalókkal kapcsolatos információt szigorúan bizalmasan kezelünk, ezt másoknak semmilyen formában nem adjuk ki. Garantáljuk, hogy a résztvevőcégek neveit nem tüntetjük fel a kutatás egyetlen tudományos jelentésében sem.

A megszerzett adatokat kizárólag tudományos célokra használjuk és továbbítjuk harmadik félnek.

Hogyan lehet csatlakozni?

Amennyiben érdekli Önt és szervezetét a kutatásunk, akkor e-mailben jelezze ezt a recens@tk.mta.hu címünkön, majd ezt követően egy egyeztett időpontban további tájékoztatást ad kutató munkatársunk Önnek és válaszol esetlegesen felmerült kérdéseire.

Reméljük, hogy az Ön szervezete is a kutatásunk része lesz.

https://ci6.googleusercontent.com/proxy/RnNZfQn2o2xpggJQqefCOervMbPIci5mujDPJnvl43kv6Rtxjyh5gHN_JKVzeU-aaGz3pePFgxfoAAtZJZNx8mveVTc-11j98EfuAJVcumUenA=s0-d-e1-ft#https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gifÖrömmel várjuk az Önnel folytatott beszélgetést.

Tisztelettel,

Dr. Takács Károly

MTA Társadalomtudományi Központ

RECENS Kutatócsoport