Legfrissebb hírek

A kutatócsoportunk elítéli a tudományos publikációk politikai cenzúráját

A Századvég folyóirat legutolsó, a járadékról szóló 88. száma politikai okokból el lett távolítva az internetről. A kutatócsoportunk mélyen megdöbbent és elítéli a tudományos publikációk kommunista időkből visszatérő politikai cenzúráját. Ilyesmi nem történhet meg Magyarországon újra. Kifejezzük a szolidaritásunkat a szerkesztőkkel és a szerzőkkel és bárki számára szívesen továbbítjuk a különszámot.

Gyakornoki program, 2018 ősz

Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjában működő MTA TK „Lendület” Research Center for Educational and Network Studies (RECENS) gyakornoki programot hirdet.

A gyakornoki program időtartama: 2018. szeptember – 2018. december

Munkaidő: változó és rugalmas, általában heti 6-8 óra

Jelentkezési határidő: 2018. szeptember 21. (vasárnap)

RÉSZLETEK ÉS JELENTKEZÉSI FELTÉTELEK

Az MTA Lendület-kutatócsoportok vezetőinek nyilatkozata

Az MTA 2009-ben hirdette meg a fiatal kutatóknak kiválósági programját, a Lendületet. A program célja az akadémiai és egyetemi kutatások megújítása kiemelkedő kutatók hazahívásával és a tehetségek itthon tartásával. Eddig összesen 164 Lendület-kutatócsoport alakult, melyek vezetői a hazai alapkutatások élvonalához tartoznak. Többségük aláírta az alább olvasható közleményt.

http://mta.hu/mta_hirei/az-mta-lendulet-kutatocsoportok-vezetoinek-nyilatkozata-108831

Az európai tudományos akadémiák kiállnak a Magyar Tudományos Akadémia mellett

Az Európai Tudományos Akadémiák Szövetsége (All European Academies, ALLEA) nyílt levélben fordult Palkovics László innovációs és technológiai miniszterhez, amelyben kiáll a Magyar Tudományos Akadémia autonómiája és pénzügyi függetlensége mellett. Az Antonio Loprieno, az ALLEA elnöke által aláírt levélben a 40 ország összesen 58 akadémiáját tömörítő szervezet támogatásáról biztosítja az Akadémia Elnökségének június 15-i ülésén hozott határozatában megfogalmazottakat.

http://mta.hu/mta_hirei/az-europai-tudomanyos-akademiak-kiallnak-a-magyar-tudomanyos-akademia-mellett-108844

Új tanulmányok és publikációk