Legfrissebb hírek

Helyzetelemzés és javaslat - a Lendület-csoportvezetők újabb nyílt levele

Támogatják a kormány kezdeményezését a hazai innovációs készség növelésére, de szerintük az egyoldalú, kizárólag az innováció egy szűken vett értelmezését szem előtt tartó átalakítási tervek veszélybe sodorják általában az alapkutatásokat, különösen a humán tudományokat és a magyar nemzeti kultúra kutatásait – olvasható az MTA Lendület programjának kutatócsoport-vezetői által írt második nyílt levélben. A helyzetelemzést követően konkrét javaslatokat is megfogalmazó kutatók szerint a hazai tudományfinanszírozási rendszer és innovációs környezet Innovációs és Technológiai Minisztérium által kezdeményezett átalakítása csak a tudományos közösséggel és az annak képviseletét ellátó Akadémia vezetésével konzultálva, együttműködési alapon képzelhető el.

Tovább a cikkhez

CSS-RECENS gyakornoki program, 2019 tavasz

UPDATE: a a jelentkezési határidőt meghosszabbítottuk, 2019. február 24-ig, a gyakornoki interjúk időpontja: 2019. február 26-ra módosult!!!

 

Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjában működő MTA TK „Lendület” Research Center for Educational and Network Studies (RECENS) gyakornoki programot hirdet.

RÉSZLETEK ÉS JELENTKEZÉSI FELTÉTELEK 

Jelentkezési határidő: 2019. február 24. (vasárnap)

Az Akadémiai Dolgozók II. Fórumának nyilatkozata, 2019. február 7.

Az Akadémiai Dolgozók második – a Természettudományi Kutatóközpont, a Wigner Fizikai Kutatóközpont és a Rényi Matematikai Kutatóintézet Közalkalmazotti Tanácsai által összehívott –, 2019. február 7-i Fóruma egyetért a két héttel korábban az MTA Humán Tudományok Kutatóházában tartott első Fórumán elfogadott nyilatkozattal. Támogatjuk a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlésének 2018. december 6-i határozatait. Jelen nyilatkozat célja, hogy kifejezzük az akadémiai dolgozók egységét és egymás iránti szolidaritását, valamint a tudomány függetlensége melletti kiállását.

További részletek:

https://adf2019.wordpress.com/2019/02/07/az-akademiai-dolgozok-ii-forumanak-nyilatkozata/

Letölthető PDF

ÚJ IDŐPONTOK - Felhívás diákok részére döntéshozatali mechanizmusokat vizsgáló számítógépes laborkísérletben való részvételre

ÚJ IDŐPONTOK - Felhívás diákok részére döntéshozatali mechanizmusokat vizsgáló számítógépes laborkísérletben való részvételre

Újabb kísérletek a Corvinuson! Vegyél részt egy izgalmas kutatásban és keress pénzt!

A Budapesti Corvinus Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia keres résztvevőket döntéshozatali mechanizmusokat vizsgáló számítógépes laborkísérletre.

 

A kutatócsoportunk elítéli a tudományos publikációk politikai cenzúráját

A Századvég folyóirat legutolsó, a járadékról szóló 88. száma politikai okokból el lett távolítva az internetről. A kutatócsoportunk mélyen megdöbbent és elítéli a tudományos publikációk kommunista időkből visszatérő politikai cenzúráját. Ilyesmi nem történhet meg Magyarországon újra. Kifejezzük a szolidaritásunkat a szerkesztőkkel és a szerzőkkel és bárki számára szívesen továbbítjuk a különszámot.

Gyakornoki program, 2018 ősz

Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjában működő MTA TK „Lendület” Research Center for Educational and Network Studies (RECENS) gyakornoki programot hirdet.

A gyakornoki program időtartama: 2018. szeptember – 2018. december

Munkaidő: változó és rugalmas, általában heti 6-8 óra

Jelentkezési határidő: 2018. szeptember 21. (vasárnap)

RÉSZLETEK ÉS JELENTKEZÉSI FELTÉTELEK

Az MTA Lendület-kutatócsoportok vezetőinek nyilatkozata

Az MTA 2009-ben hirdette meg a fiatal kutatóknak kiválósági programját, a Lendületet. A program célja az akadémiai és egyetemi kutatások megújítása kiemelkedő kutatók hazahívásával és a tehetségek itthon tartásával. Eddig összesen 164 Lendület-kutatócsoport alakult, melyek vezetői a hazai alapkutatások élvonalához tartoznak. Többségük aláírta az alább olvasható közleményt.

http://mta.hu/mta_hirei/az-mta-lendulet-kutatocsoportok-vezetoinek-nyilatkozata-108831

Új tanulmányok és publikációk

Megjelent a Szociológiai Szemle 2018/2. száma

Megjelent a Szociológiai Szemle 2018/2. száma

Benne kutatócsoportunk tagjainak alábbi cikkeivel:

Bodor-Eranus Eliza Hajnalka – Letenyei László – Pápay Boróka: Mennyi az Ön havi nettó jövedelme? Anyagi helyzetre vonatkozó kérdések érvényessége és a válaszmegtagadás problémája rugalmas kérdőívezés alapján

Habsz Lilla Dorina – Radó Márta: Ez egy gyönyörű barátság kezdete? Az iskolai ellenkultúra hiánya a magyarországi roma tanulók körében

Kisfalusi Dorottya: Az exponenciális random gráf modellek bemutatása: Egy iskolai osztály baráti hálózatának modellezése

Elérhető az alábbi weboldalon: http://www.szociologia.hu/2018_2_szam/