Pályázat fiatal kutatói munkakör betöltésére az MTA TK CSS-RECENS kutatócsoportba

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

A Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Főigazgatója pályázatot hirdet  fiatal kutatói közalkalmazotti munkakör betöltésére a CSS-RECENS kutatócsoportba

Feladatkör:

Tudományos kutatómunka végzése az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont CSS-RECENS kutatócsoportjában

  • önálló kutatási témán és a kutatócsoport más tagjaival együttműködve
  • részvétel a kutatócsoport rendszeres programjain (olvasókör, előadások, más rendezvények)
  • részvétel a kutatócsoport új adatfelvételeiben

 

Kutatási téma:
Számítógépes társadalomtudományi módszerek az iskolakutatásban

Az iskolai teljesítmény növelése csakúgy, mint az iskolán belüli régi és új keletű problémák kezelése és megoldása eddig főleg hagyományos kvalitatív és kvantitatív módszerekre hagyatkozott. Azonban mind a tehetséges diákok továbbtanulásának motiválása, mind a konfliktusos helyzetek és az iskolai agresszió kezelése, mind az egyenlőtlenségek csökkentése, mind a nem kívánt deviáns viselkedések visszaszorítása sokat meríthet egyrészt a digitális eszközök (pl. mobiltelefon, tablet, okos óra) kínálta új kutatás módszertani lehetőségek kiaknázásából, másrészt a számítógépes társadalomtudomány (computational social science) és a hálózattudomány kínálta újfajta elemzésekből. A kutatás keretében a fiatal kutató feladata valamely kiemelt iskolakutatási probléma és annak társas beágyazottságának szociológiai kutatása innovatív módszerekkel a számítógépes társadalomtudomány eszköztárának használatával.

Pályázati feltételek:

  • egyetemi diploma, lehetőleg társadalomtudományi végzettség;
  • magas szintű angol nyelvtudás;
  • magas szintű statisztikai ismeret;
  • büntetlen előélet, cselekvőképesség
  • külföldi bizonyítvány és oklevél által tanúsított egyetemi végzettségi szint vagy tudományos fokozat esetén a 2001. évi C. törvény szerinti elismerési vagy honosítási eljárás megléte

 

Az alkalmazható kutatók felső korhatára 30 év, kivételesen 35 év. Az MTA esélyharmonizációs keretprogramja értelmében a 10 éven aluli gyermekeket nevelő kutatónő esetében a korhatár gyermekenként 2 évvel meghosszabbodik. A meghosszabbított korhatár érvényes a gyermeknevelési távollétet igénybe vevő, illetve a gyermeküket egyedül nevelő férfiakra is.

Előnyt élveznek:

  • szociológiai végzettség vagy kutatói tapasztalattal rendelkezők;
  • kvantitatív módszertani tapasztalattal rendelkezők;
  • számítógépes társadalomtudományi ismeretekkel rendelkezők;
  • iskolakutatásban való jártasság és kutatói tapasztalattal rendelkezők;
  • megkezdett társadalomtudományi jellegű doktori képzésen részt vevők

 

A pályázatnak tartalmaznia kell:

  • egy 2-3 oldalas kutatási tervet;
  • a pályázó szakmai önéletrajzát és publikációs jegyzékét;
  • a legjobbnak tartott magyar vagy angol nyelvű publikációjának vagy tudományos dolgozatának (vagy TDK dolgozat, szakdolgozat) elektronikus példányát;
  • a végzettséget igazoló okirat másolatát;
  • a nyelvtudást igazoló okirat másolatát;
  • beleegyezési nyilatkozat a pályázati anyagban foglalt személyes adatok a pályázati eljárással összefüggésben való kezeléséhez (a nyilatkozatminta letölthető a tk.mta.hu/adatvedelem oldalról)

 

A pályázati eljárással kapcsolatos ügyintézés magában foglalja a pályázó meghatározott személyes adatainak kezelését. Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontban folytatott adatkezelés szabályai, beleértve a pályázati eljárással összefüggésben folytatott adatkezelés részletes tájékoztatóját, megismerhetők a tk.mta.hu/adatvedelem oldalon.

A munkavégzés helye:

MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont CSS-RECENS kutatócsoport

1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4.

A pályázat beérkezésének határideje: 2019. június 21.

A pályázatot elektronikus úton kérjük eljuttatni Péli Gábor részére a peli.gabor@tk.mta.hu e- mail címre.

Kérjük az elektronikus levél tárgyában jelölje meg: Fiatal kutató/CSS-RECENS/2019.

A pályázat elbírálásnak határideje: 2019. július 19.

A pályázat elbírálásnak módja:

A beadott kutatási terv értékelése és szóbeli elbeszélgetés alapján. A beérkezett pályázatokat válasz e-mailben visszaigazoljuk, a pályázók közül azonban csak a szóbeli interjúra hívott jelentkezők kapnak visszajelzést. A szóbeli meghallgatás várható időpontja: 2019. július 9-11. között.

A fiatal kutató jogállására, illetményére és egyéb juttatásaira a közalkalmazottak jogállásáról szóló többször módosított 1992. évi XXXIII. törvényben, valamint a 84/2011. (V. 26.) Korm. rendeletben előírt rendelkezések az irányadók, indokolt esetben kiegészítő juttatás adható.

A fiatal kutatói álláshelyek pályázati formában történő betöltésének részletes szabályairól a Magyar Tudományos Akadémia elnökének 2/2018. számú határozata rendelkezik, amely letölthető a http://tk.mta.hu/uploads/files/2_2018-elnoeki_hatarozat-FIKU.pdf linkről.

A munkakör 2019. szeptember 1-től tölthető be teljes munkaidőben az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontban. A kinevezés négy hónapos próbaidő kikötésével 1 évre szól, amely teljesítménytől és akadémiai finanszírozástól függően 1 + 2 évvel meghosszabbítható.

A beérkezett pályázati anyagokat (a nyertes pályázat kivételével) megsemmisítjük, illetve a pályázó kifejezett kérése esetén a jövőben felmerülő további álláslehetőségek kapcsán 1 évig megőrizzük.

A pályáztatott munkakörrel kapcsolatban további felvilágosítást ad:

Péli Gábor a peli.gabor@tk.mta.hu e-mailcímen keresztül.