A RECENS az akadémiai szabadság mellett

A RECENS az akadémiai szabadság mellett

Mély megdöbbenéssel értesültünk a kormányzat azon terveiről, melyek szerint az MTA intézethálózatának felügyeletét és költségvetési irányítását az Innovációs és Technológiai Minisztérium venné át a Magyar Tudományos Akadémiától.

Az MTA TK „Lendület” RECENS Kutatócsoportja egyhangúan támogatja a Magyar Tudományos Akadémia Elnökségének 2018. június 15-én az Elnökségi tagok 100%-ának támogatásával elfogadott határozott álláspontot képviselő határozatát, amelyben feltételek nélkül ragaszkodik a tudományos kutatás szabadságához és az MTA köztestület és intézményei közfeladat-ellátás során szükséges működésbeli függetlenségének megtartásához és kiáll az akadémia integritása mellett.

http://mta.hu/mta_hirei/az-akademia-ragaszkodik-a-fuggetlensegehez-es-a-kutatas-szabadsagahoz-108811

Az MTA TK „Lendület” RECENS Kutatócsoport kutatói egyhangúan elutasítják az akadémiai szabadság és a kutatói autonómia korlátozásának minden formáját. Az alapműködésbe való nyílt beavatkozás, a "megrendelői" szemlélet megjelenítése ellentétes a tudományos kutatások és különösen az alapkutatások nemzetközi és eddig hazai gyakorlatban is megvalósított, tudományos kiválóságra és autonómiára épülő elvével, a független tudományos kutatás gyakorlatával.

Az MTA TK „Lendület” RECENS Kutatócsoport feltételek nélkül és a kompromisszumokat elutasítva kiáll az akadémiai szabadság, a tudományos kutatások függetlensége és az akadémia integritása mellett.