Előadás a „Forráskonferencián”

„Szöveg alapú kapcsolatháló-elemzés és vizualizáció a társadalomtudományban” címmel tartottak előadást kutatóink, Havadi Gergő, Gulyás Attila és ifj. Boros István az immáron harmadik alkalommal megrendezett Forráskutatás, forráskiadás, tudománytörténet című konferencián november 17-én.

2008 áprilisában tartották meg először a „Forráskonferenciát”, melyre legközelebb 2013 októberében került sor. Eredetileg műhely-bemutatkozónak szánták ezt a találkozót, azonban az évek során kinőtte magát és konferencia méretűvé vált. A résztvevők köre szélesedett, nyelvészek, irodalmárok, történészek, levéltárosok mellett a modern filozófia, néprajz, könyv-, zene-, művészet- és csillagászattörténet képviselőit is várták az eseményre.

Az interdiszciplináris konferencia elsődleges célja a különböző szakmai műhelyek forrásszemléletének megismerése, ahogy felhívásukban is olvasható volt: „Mi a forrás? Mit tekintenek forrásnak? Milyen módszerrel dolgozzák fel és adják közre? Az egyes területek figyelnek-e a társtudományokra, illetve a nagyközönségre? Egyáltalán ez felmerül-e szempontként? Figyelnek-e más tudományok forrásközléseire? Milyen konzultációs gyakorlatot alakítottak ki?”

A konferencia november 16-17. között, az ELTE BTK Múzeum körúti épületében zajlott le. A szervezési feladatokat az ELTE Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézetében működő forráskutató műhely és a rendezvény társszervezője, a Magyar Nyelvtudományi Társaság látta el.

Kutatóink november 17-én délelőtt kerültek sorra, „A levelezés forrásértékéről” című szekción belül tarthatták meg előadásukat.