A kutatócsoport

A Kutatókról

A Kutatócsoport vezetői, dr. Takács Károly és dr. Bartus Tamás, és szenior kutatói, Dr. Szántó Zoltán és dr. Lőrincz László, már régóta elkötelezettek a társadalmi kapcsolatháló-elemzés iránt, mind a kutatási, mind az oktatási tevékenységükben. Számos publikációjuk jelent meg a területen neves hazai és külföldi szakfolyóiratokban, többek között a Social Networks-ben, a Stata Journal-ban, vagy a Szociológiai Szemlében.

Központvezetőnk, Takács Károly nemrég érkezett haza másfél éves bresciai tartózkodásából, ahol a Marie Curie Intra-European Fellowship program támogatásával végezte kutatómunkáját. Legfrissebb hálózatos témájú publikációi a következők:

  • Takács K., Janky B., and Flache, A. 2008. Collective Action and Network Change. Social Networks, 30(3): 177-189.
  • Takács K. and Janky B. 2007. Smiling Contributions: Social Control in a Public Goods Game with Network Decline. Physica A, 378 (1): 76-82.
  • Takács K. 2002. Social Networks and Intergroup Conflict. ICS Dissertation Series, Groningen.

 

 

A vezető kutatók mellett a csoport hét állandó kutatóval rendelkezik. Közülük jelenleg öten PhD-hallgatók – hárman a Budapesti Corvinus Egyetem szociológia képzésében, ketten pedig a Columbia University (New York) illetve az Oxfordi University PhD-programjában vesznek részt. Bár a kutatásokhoz szorosan kapcsolódó munka (pl. adatrögzítés, adattisztítás, koordináció) legnagyobb részben a Budapesten tartózkodó vezető kutatók és PhD-hallgatók vállán nyugszik, a Központ működéséhez nélkülözhetetlen azon kutatók hozzájárulása, akik teljes munkaidős állásuk vagy egyéb tanulmányaik mellett részt vesznek a tervezésben és a vizsgálatok lebonyolításában.

A 2009-ben és 2010-ben még diplomájukat szerző kutatóink a 2010. évi XXX. Jubileumi OTDK-n kimagasló eredményeket értek el – két első, egy második és egy harmadik helyezést valamint két különdíjat szereztek. Dolgozataik részben már a Kutatóközpontban zajló munkából születtek, így teljesítményükkel is igazolták a csoport munkájának eredményességét. Emellett, az elmúlt években több rangos nemzetközi és hazai konferencián mutatták be munkájukat, mint a nemzetközi SunBelt konferencián 2010-ben Olaszországban, a NetSci2011 hálózatkutatói konferencián Budapesten, a Magyar Szociológiai Társaság 2010. évi konferenciáján illetve 2008-2010. között három egymást követő Hunnet magyar kapcsolatháló-elemző konferencián.

A Kutatóközpont jelenleg több MA-hallgatót alkalmaz gyakornokként. Ők amellett, hogy igen nagy segítséget nyújtanak aktuális vizsgálatunk lebonyolításában, „élesben” ismerhetik meg egy empirikus hálózatkutatás menetét, technikáit és nehézségeit. Célunk, hogy az elméleti ismeretekkel kiegészített tapasztalatokat sikeresen tudják majd alkalmazni szakdolgozatukban vagy (remélhetőleg) későbbi PhD-tanulmányaik során. A kapcsolatháló-elemzés iránt érdeklődő, motivált hallgatók bevonását a kutatócsoport munkájába kiemelt feladatunknak érezzük – ennek révén a nemrég megkezdett munkát remélhetőleg hosszú távon is folytathatjuk, hozzájárulva mind a hazai, mind a nemzetközi szociológiai élet színvonalához.