OTDK siker!

OTDK siker!

A nyertes OTDK absztraktja:

Mandácskó Eszter-Panyik Barbara (2015):

„Mindenki dohányzik, én miért ne tenném? Nálunk a menők cigiznek.” –  A barátság és a népszerűség  hatása a középiskolások dohányzására

A középiskolai diákok dohányzási szokásaira hatással van a másodlagos szocializációs közegük: barátaik és az osztálytársaik. Erre a konklúzióra számos szakirodalom és elméleti megközelítés rámutatott, az azonban nem világos, hogy ezt milyen mértékben befolyásolja a baráti közösségek nagysága, valamint a népszerűség ténye. Ezt a két tényezőt társadalmi kapcsolatháló-elemzés módszerével definiáljuk, a baráti közösségek nagyságát, azaz a szociometriai népszerűséget a baráti jelölések, „befokok” (indegree) számával határozzuk meg, valamint az észlelt népszerűséget két oldalról közelítjük meg. A vizsgálatunkhoz az MTA TK „Lendület” RECENS kutatócsoport középiskolások körében végzett longitudinális kutatásának adatbázisát használjuk (OTKA K/81336), és két hullám adatain összehasonlító keresztmetszeti elemzést végzünk (2. hullám: N=1234; 3. hullám: N=1052). Dolgozatunk hipotéziseinek vizsgálatához egyéni és osztály szintű magyarázó és kontrollváltozókat használunk fel, így kétszintű multinomiális logisztikus regressziót alkalmazunk.

Eredményeink azt mutatják, hogy a szociometriai és az észlelt népszerűségnek is fontos szerepe van a középiskolások dohányzási szokásaira a nem, tanulói teljesítmény, alkoholfogyasztás és az osztály képzéstípusa mellett. További fontos eredmény, hogy a népszerűség különböző mérőszámai között eltérés tapasztalható, amely a népszerűség definíciók megkülönböztetésének szükségességét javasolja.