Veszelszki Ágnes előadása: A beszélt nyelv leírása − a konstrukciós grammatika és az interakcionális nyelvészet szempontjából

   2016. október 7.

Mindenkit szeretettel várunk az MTA TK "Lendület" RECENS  hálózati előadás-sorozatának következő alkalmára 2016. október 7-én (pénteken), melyen Veszelszki Ágnes (BCE) tart előadást "A beszélt nyelv leírása − a konstrukciós grammatika és az interakcionális nyelvészet szempontjából” címmel. 
 
Az előadás megrendezésére az MTA TK keresztszárny földszinti tárgyalótermében (1014 Budapest, Országház utca 30.) kerül sor 15 órai kezdettel.
 
Az előadás kivonata:
Az előadás két új, jelenleg is formálódó nyelvészeti szubdiszciplína (irányzat?), az interakcionális nyelvészet (interactional linguistics) és a konstrukciós grammatika (construction grammar) főbb elveit, módszereit és fogalmait rendszerezi. A magyarországi nyelvészetben e két megközelítésmód még csak sporadikusan van jelen, pedig a nemzetközi eredmények arra utalnak, hogy e két különálló, de egymásra hivatkozó terület fogalomrendszere hasznosítható a beszélt nyelv leírásában, jelenségeinek (mint amilyen a prototipikus pletyka is) kategorizációjában.
 

Az előadó munkássága, honlapja: http://www.veszelszki.hu/abstracts-in-english.html