Falyuna Nóra (ELTE Nyelvtudományi Doktori Iskola) előadása: A pletyka pragmatikája

   2016. november 8.

Falyuna Nóra (ELTE Nyelvtudományi Doktori Iskola) előadása: A pletyka pragmatikája

Mindenkit szeretettel várunk az MTA TK "Lendület" RECENS  hálózati előadás-sorozatának következő alkalmára 2016. november 8-án (kedden), melyen Falyuna Nóra (ELTE) tart előadást "A pletyka pragmatikája” címmel. 

Az előadás megrendezésére az MTA TK Politikatudományi Intézetének tárgyalótermében (1014 Budapest, Országház utca 30.) kerül sor 17:30-as kezdettel.

 

Az előadás kivonata:

Falyuna Nóra - ELTE Nyelvtudományi Doktori Iskola, Alkalmazott Nyelvészet Doktori Program 

Nem fogod elhinni, hogy mit hallottam! Lesz egy előadás, amely a pletyka nyelvészeti lehetőségeire fogja helyezni a hangsúlyt. Képzeld el, a pletykát már több területen is vizsgálták. Úgy tudom, foglalkoztak a témával antropológusok, pszichológusok, szociológusok, evolúciós biológusok, filozófusok, irodalmárok (Prodan 1998), de egyesek szerint a nyelvészet is felfigyelt már a téma jelentőségére. A pletyka egy elég komplex és kontextusfüggő jelenség (Al-Hindawi – Fuaad Mirza 2015), így a nyelvészeti pragmatika keretében is jól vizsgálható, hiszen az a „nyelvnek különböző kontextusokban és különböző célok elérésére való használatának a tanulmányozásával foglalkozik” (Németh T. – Tátrai 2013: 129). Az előadás a pletyka pragmatikai vizsgálati lehetőségeit igyekszik vázolni – a teljesség igénye nélkül – az erre irányuló kutatások áttekintésével, illetve egy saját elemzés bemutatásával, amely az internetes kommunikációban zajló pletykálás egy esetére épül. Az előadás célja tehát nemcsak a pletyka nyelvészeti aspektusainak, hanem a pletykálásnak az internet közegében végbemenő átalakulásainak, és új vizsgálati lehetőségeinek prezentálása is.

Az előadás diasora elérhető IDE kattintva.

 

Hivatkozott irodalom

Al-Hindawi, Fared H. H. – Fuaad Mirza, Ramia 2015. A Pragmatic Study of Gossip in Richard Brinsely Sheridan’s The School for Scandal. International Journal of English Linguistics 5(4): 73–86.

Németh T. Enikő – Tátrai Szilárd 2013. Pragmatikai kutatások Magyarországon. Magyar Nyelv 109(2): 129–137.

Prodan, Lori 1998. Enacting a Community’s Truth. The Pragmatics of Literary Gossip. Unpublished M.A. Thesis. Simson Frases University.